
-
by shvcoNeW
Terugblik op 2021
Gedurende vrijwel geheel 2021 werd een groot deel van de wereld in de ban gehouden door het
coronavirus. “Blijf zoveel mogelijk thuis” was het advies van de minister-president en dat hebben we
gedaan.
Maar in dit jaarverslag nemen wij u juist graag mee op reis, op reis naar de Democratische
Republiek Congo, naar het werk dat met name in de hoofdstad Kinshasa verzet wordt. 2021 was
een moeilijk jaar, enerzijds omdat de Congolese economie geraakt is door corona – verderop in dit
jaarverslag leest u daar meer over – maar ook omdat velen hier in Nederland geraakt zijn door
corona, in gezondheid of in economisch perspectief.
We gaan er weer tegenaan want er is nog veel werk dat we graag willen doen: onderwijs voor
kinderen, werk voor jongeren, schoon drinkwater voor gezinnen, zorg voor ouderen,
voedselvoorziening voor diegenen die zelf niet voor voedsel kunnen zorgen en natuurlijk ook de
strijd tegen het coronavirus. Dankzij u zijn de projecten die we u in dit jaarverslag laten zien, mogelijk
geworden. Samen met u gaan we daarom in dit jaarverslag op reis naar Congo zodat u aan de hand
van de foto’s met eigen ogen kunt zien wat er is bereikt.
Vanuit de grond van ons hart willen wij u danken voor uw steun in 2021. Dankzij u werd dit levens
veranderende werk mogelijk. Heel veel dank dat u in deze coronatijd ondanks afstand zo dichtbij ons
bent gebleven!
Dit project wordt gerealiseerd met financieel en materieel ondersteuning van:
Stichting R. van Egmond, Stichting Penn van de Voorzienigheid, Stichting Tiny en Anny van Doorne
Fonds, Hofstee stichting, De Johanna Donk Grote stichting, Stichting van den Heer Hoogendijk van
Domselaar, Stichting Dirk Bos Fonds, Kootje Fundatien Sine op, Stichting Response Africa, Pater
Eusebius Kemp Stichting, Stichting Familie Fonds Wierda-Baas, Stichting Mundo Crastino Meliori,
Stichting Caritas Drachten, Stichting van Helden Tucker, en Trein 8 28 H IJSM, mevrouw Laetitia
van Vliet, Familie Almir en het bureau Hoezo in Heemsteede.
Namens het bestuur,
P.M. Mambueni
Voorzitter
Stichting Hoop Voor Congo (SHVCO) is opgericht op 20 juli 2020. SHVCO is een kleine
vrijwilligersstichting, met hart voor de problemen waar zoveel kinderen in de wereld mee te maken
hebben.
Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen het beste ondersteund worden als zij in hun eigen
gezinssituatie kunnen blijven en van daaruit de steun ontvangen die zij nodig hebben. Daarom
richten wij ons op onderwijs en ontwikkeling, niet alleen van de kinderen, maar ook van de ouders
en/of verzorgers.
Door bijdragen van “goede doelenfondsen” heeft het lokaal bestuur van de ngo-SHVCO in Congo de
kans gekregen om de droom van al veel kinderen te verwezenlijken. Ondanks de coronacrisis, zet
de SHVCO zich in om de benodigde fondsen te werven. Een groot doel dat behaald is, is de
heropbouw van een school in Selembao. Deze school is van groot belang voor een grote groep
mensen, het is het vonkje dat in deze donkere tijden in de wijk Kalunga het licht zal brengen.
Het fondsen werven begon in januari 2021 en aan het eind van de maand april 2021 kon SHVCO
bijna de helft van de benodigde fondsen vinden zodat de eerste werkzaamheden konden beginnen.
Het schooltje van golfplaten en stukken hout moest gesloopt worden, maar het sloopwerk is niet vanzelfsprekend gegaan. We wilden de lessen van dat schooljaar niet verstoren en ook wilden wij voorkomen dat het dak in zou storten. Daarom is besloten de muren één voor één te slopen en deze direct te vervangen door nieuwe muren van cementblokken.
Steen na steen zag men hoe een duurzaam en milieuvriendelijke gebouw van zeven lokalen en twee bureaus van de grond af opgebouwd werd. Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond en de kinderen konden met een gerust hart aan het schooljaar 2021-2022 beginnen in prachtige nieuwe school.
Behalve een school is er ook een toiletgebouw gerealiseerd omdat hygiëne zeer belangrijk is op een plaats waar zoveel kinderen samenkomen.
De exploitatie van de school én het lesgeven op de school verlopen tot nu toe naar verwachting. Momenteel beschikt de school over zeven lokalen en twee kantoren. Alle activiteiten, lessen en het geven van voorlichting zijn na de coronacrisis hervat.
Het oorspronkelijk idee was om een vakschool voor ongeveer 200 kinderen tussen de 14 en 19 jaar op te bouwen, maar in plaats van de verwachtte leerlingenaantallen,120 meisjes en 80 jongens, hebben wij inmiddels 480 leerlingen vanaf 3 jaar tot en met 21 jaar en 150 volwassenen die leren lezen, schrijven en rekenen. In totaal hebben wij nu 630 leerlingen!
- Basisschool 3 jaar t/m 14 jaar, 280 kinderen in de ochtend
- Vakschool 14 jaar t/m 21 jaar, 200 kinderen in de middag
- Avond cursus voor volwassenen (lezen, schrijven en rekenen) 150 leerlingen
Naast deze groep, heeft ACAPDF (onze partner in Congo) in 2021 trainingen gegeven o.a.:
Kind Huwelijken
ACAPDF heeft met de steun van het ministerie van Gender, Gezin en kinderen een nationaal actieplan georganiseerd om kind huwelijken in DR Congo te bestrijden. Dit is het onderwerp van een training die van 2 tot 16 november 2021 werd gehouden in Kinshasa. Volgens dhr. Luyela, directeur kinderbescherming bij hetzelfde ministerie, is de praktijk van vroege huwelijken van meisjes helaas nog steeds een groeiend fenomeen in het land. Na de training worden 40 certificaten aan jongens en meisjes tussen de 18 en 22 jaar uitgereikt. Deze groep jongeren geven in hun omgeving door wat zij geleerd hebben en maken de jonge meisjes bewust van hun rechten. Onder andere het recht “nee” te mogen zeggen en bij dwang naar de politie te stappen.
Vrouwelijk ondernemerschap
Van 22 tot 26 november – Met deze workshop maakt ACAPDF ten eerste een inventarisatie van het vrouwelijk ondernemerschap in kleine bedrijven in de DR Congo waar activiteiten van vrouwen helaas alleen nog maar in de informele sector bekend zijn, oftewel niet erkend zijn door de overheid. Ten tweede wordt binnen de workshop onderzocht wat de staat van juridische bescherming van deze activiteiten zijn en wat de voordelen van toegang tot krediet en de limieten ervan betekenen. Ten derde worden de uitdagingen waarmee deze vrouwen worden geconfronteerd belicht en worden enkele mogelijke oplossingen aangedragen voor de effectieve bevordering van vrouwelijk ondernemerschap en de empowerment van vrouwen in DR Congo. 60 jonge vrouwen woonden deze training bij.
Huishoudelijk werk
Van 13 tot 15 december 2021 was er driedaagse training over het huishoudelijk werk met als thema: Wat kan er gedaan worden om het beroep van huishoudster te promoten? Veel jonge meisjes en moeders werken als huishoudster in Kinshasa en elders. Terwijl sommigen van hen deze baan via een uitzendbureau kunnen vinden, worden de meesten geworven via vrienden en kennissen of mond-tot-mondreclame. En dan gebeurt het vaak dat zij jarenlang zonder contract en zonder respect voor hun rechten werken. Er hebben 45 jonge vrouwen deelgenomen aan deze training die hun kennis kunnen delen in hun omgeving
De plaats van de vrouw in de maatschappij
Van 02 maart tot 7 maart 2022 – Deze bijeenkomst werd gehouden door mevrouw Eunice Mbombo, Onder directrice van het ministerie van sociale zaken. In deze maatschappij waarin de vrouw al als een simpel instrument gezien wordt, moet zij beseffen dat zij wel degelijk een belangrijke rol speelt. Zij moet niet zichzelf onderschatten. Zij moet uit deze manier van denken komen en strijden voor haar rechten.
In 2021 heeft ACAPDF trainingen aan 145 jongeren gegeven (o.a. aan 45 jongens en 100 jonge vrouwen) waarbij certificaten werden uitgereikt aan deelnemers. Deze dames en heren gaan fungeren als straatcoaches: zij gaan nu voorlichtingen geven in scholen, universiteiten, bedrijven, markten, verenigingen en kerken.
De populariteit van de school in deze wijk en omliggende gebieden heeft tot gevolg dat ouders hun kinderen bij een kwalitatief goede school willen inschrijven. Ook is onze school in vergelijking met andere scholen in deze wijk de enige school die duurzaam en milieuvriendelijk is gebouwd en ingericht.
Lesmaterialen spelen eveneens een belangrijke rol voor de ouders bij de keuze van een school. Het lesmateriaal op andere scholen is vaak verouderd en ouderwets. Onze lesmaterialen (educatief verantwoord speelmateriaal, naaimachines, een kopieerapparaat staan in de belangstelling bij jong en oud.
Matondo is 21 jaar, moeder van 2 kinderen. Zij belandde op 13 jarige leeftijd op straat en leefde van diefstal, prostitutie en het verkopen van drugs. Op het moment dat een lid van ACAPDF haar met haar 2 kinderen in 2020 ontmoette, was zij vanuit wanhoop in staat haar 2 kinderen te vermoorden en daarna zelfmoord te plegen omdat het leven zo zwaar voor haar en haar kinderen was. Zij kon het leven niet meer aan. Maar na het behalen van haar certificaat als naaister werkt zij nu als zelfstandig naaister met de hulp van de stichting die haar na het afronden van haar opleiding een naaimachine heeft geschonken. Zij kan nu zelfstandig leven en haar kinderen geven wat zij nodig hebben. Ook gaan de kinderen nu naar school
Uitreiken certificaten